DEL

Endelig er ventetia over, tida for suksess er her igjen…

Ja, så var vi her igjen. Grunnspillet er lagt bak oss og sluttspillet står foran oss. Det er et nytt år, med nye muligheter. Men for Rangers sin del, handler alt om å gjenskape fjorårets tur til Stanley Cup finalen. Skal de klare det, må de først forsere 3 hinder. Først ut er fjorårets motstander i 2. runde, Pittsburgh Penguins. Vi snakket med noen norske Rangers og Penguins supportere for å høre hva de mener og tenker før sluttspillet starter.

Sportsredaktør i Nettavisen, Roy Kvatningen (@kvatningen & @KvatNHL), mimrer med glede tilbake til det glade nittitallet, når interessen for Penguins ble født gjennom timevis av hockeymoro med 3 gode kompiser og en innleid Sega maskin.

Foto: Privat, Roy Kvatningen
Foto: Privat, Roy Kvatningen

Vi var fire venner som skulle leie film, men konkluderte med at vi allerede hadde sett alt som var interessant. Så vi leide en Sega-maskin (antikk spillkonsoll) og spillet NHL93. Så satte vi opp en turnering og plukket hvert vårt lag, helt tilfeldig. Pittsburgh Penguins hadde en fin klang, og jeg hadde hørt om Mario Lemieux, så da ble det Penguins. Vi ble sittende hele helgen.

Men guttegjengen ga seg ikke med det, til Kvatningens kjærestes store ergrelse.

Vi kjøpte vår egen Sega-konsoll og hadde en haug med helger hvor vi spilte 82 kamper med hvert av lagene våre, pluss sluttspill, og skrev ned for hånd hvem som hadde mål og assist på hver scoring. Det var herlige tider!

NHL93
NHL93

Iallfall for oss gutta – jeg tror ikke det var fullt så moro for kjæresten min på den tiden, for vi spilte døgnet rundt.

For Hans-Kristian Hansen (@hanskh) begynte det hele noen år senere, når en kneskade satte en stopper for karrièren som fotallspiller. Men også Hans-Kristian trekker frem Marios Lemieux når han forteller om hvordan han ble Penguins supporter.

Interessen for hockey hadde jeg tidlig men jeg startet følge mer med i 2000 når jeg måtte legge opp som fotballspiller etter en stygg kneskade. Mario Lemieux var min favorittspiller når jeg var liten og han gjorde comeback samme år og det er vel den største grunnen til at jeg ble Penguins supporter.

 

..det er like sannsynlig at Pittsburgh skal vinne Stanley Cup som det er at Kate Upton skal ringe på døra mi og kaste seg i armene mine når jeg åpner – Roy Kvatningen

Vi flytter oss til nåtid. Hva tenker du om sesongen Penguins har levert?

Roy – Den startet så bra. Olli Määttä kom inn som et friskt pust og minnet om en framtidig Nicklas Lidström, Mike Johnston så ut til å ha utviklet spillet, Patric Hörnqvist var knallbra og poengene haglet inn. Jim Rutherford så ut som et managergeni, rett og slett.
Det viste seg jo raskt å være for godt til å være sant.

For på tross av en god start på sesongen med tilsynelatende god kontroll på en sluttspillplass, var det bare med et nødskrik at Penguins kvalifiserte seg til sluttspillet, etter en forferdelig vårsesong.

Roy – Nå er vi tilbake der hvor Penguins ser ut som det mentalt svakeste laget i NHL. Trenerne tør ikke å ta ordentlig tak i et power play hvor stjernene skyter fra posisjoner som sender pucken helt ut av sonen når de bommer på mål, og hvis de sentrer, gjør de det helst inn der hvor motstanderne lettest kan klarere pucken ut. Det har vært en helt elendig sesong, og jeg kjøper ikke unnskyldningene som brukes. Kombinasjonen av mental svakhet i spillergruppen og dårlig ledelse er giftig. Det fører blant annet til så mye sutring at man får dommerne mot seg. Hvilket er fullt forståelig.

Hans-Kristian – Sesongen startet helt fantastisk med 22-6-4. Etterpå har det vært ganske forferdelig spill til tider. Fryktelig mange skader har ikke gjort ting enklere utover i sesongen heller. 

For et av argumentene som er brukt når man skal prøve å forklare Penguins svake vårsesong er som Hans-Kristian påpeker – lagets mange skader. Dette er en problematikk klubben tar med seg inn i sluttspillet og møte med Rangers. Status før åpningskampen natt til fredag er at Penguins trolig stiller uten 4 av sine 5 beste backer.

Roy – Det vil være en sensasjon om Penguins kommer seg forbi Rangers i sluttspillet.

Kris Letang er ferdig for sesongen. Christian Ehrhoff skal vel gjøre et tredje forsøk på comeback etter hjernerystelse, men jeg våger ikke å være for optimistisk der. Nå sliter også Derrick Pouliot. Vi har jo også visst lenge at Penguins må klare seg uten Olli Määttä og den viktige vingen Pascal Dupuis. Vi snakker altså om at Pittsburgh trolig stiller uten fire av sine fem beste backer i de første kampene mot Rangers. Det er vel egentlig ingen lag i NHL som klarer å vinne en sluttspillserie i en sånn situasjon.

Foto: Don Wright
Foto: Don Wright

Når vi spør gutta om hva som evt. kan redde sesongen for Penguins, mener Roy at kun et noenlunde suksessfylt sluttspill kan redde æren til laget fra stålbyen. 

Roy – Bare en tur til avdelingsfinalen kan redde denne sesongen fra å være en fiasko.

Hans-Kristian på sin side, er noe mer nøktern.

Hans-Kristian – Jeg vil si det hadde vært en fiasko om de ikke nådde sluttspillet. Laget er ikke bra nok til å gå til Conf. finale f.eks. Så lengre enn 1.runde er bonus

Mange norske Rangers-fans kommer i løpet av noen dager til å få samme forhold til Hörnqvist som jeg har til musikken til Robyn: Hat i sin reneste form – Roy Kvatningen

Hvilke tanker har dere om møte med New York Rangers?

Hans-Kristian – Rangers var vel laget jeg minst ville møte i første runde men sånn som sesongen utartet seg var man bare glad for å komme til playoff. Rangers har vært ligaens beste lag denne sesongen så jeg tror det blir nesten umulig for et ganske dårlig Penguins-lag gå videre.

Roy – Vel, ettersom jeg jo unner Mats Zuccarello suksess, og det er like sannsynlig at Pittsburgh skal vinne Stanley Cup som det er at Kate Upton skal ringe på døra mi og kaste seg i armene mine når jeg åpner, er det egentlig greit for meg at Rangers går videre. Det hadde selvsagt vært moro om Pittsburgh plutselig skulle finne mental styrke og velge fornuftige løsninger i overtallsspillet, men sjansen er altså bortimot null. Vi må heller ikke glemme at dersom Taylor Chorney treffer blink med sin imitasjon av Duncan Keith og reservebackene generelt skulle klare seg greit, og selv om Sidney Crosby og Jevgenij Malkin skulle dominere offensivt som om det var 2009, så har Penguins fortsatt en keeper ved navn Marc-Andre Fleury i mål. Det ødelegger nattesøvnen min de fleste nettene på denne tiden av året.

Rick Nash og Kevin Hayes er en målfarlig duo.  Foto: CHRISTOPHER HANEWINCKEL
Rick Nash og Kevin Hayes er en målfarlig duo. Foto: CHRISTOPHER HANEWINCKEL

Når jeg spør de hvilken spiller på Rangers de frykter mest i møtene som kommer, trekker begge to frem Rangers som en enhet og lagets store bredde. 

Roy – Godt spørsmål. Jeg ser på Rangers som en Alain Vigneault-maskin. Jeg frykter turnovers mer enn enkeltspillere, for Rangers har så mange rekker med stor fart. Skal jeg velge en enkeltspiller, ser jeg for meg at Kevin Hayes kan komme til å gjøre livet meget surt for Pittsburghs middelmådige 3.-og 4.-rekker. Uff, det hadde jeg ikke tenkt på før nå. Det blir ingen søvn i natt, heller, er jeg redd.

Hans-Kristian – Frykter egentlig ingen spiller. Rangers har 4 gode rekker og meget solid D. Må jeg velge en blir det vel Rick Nash.

Rullegardinen kan gå ned på Kunitz om Pittsburgh havner bakpå – Marius Løvig Husby

Når det gjelder spillere Rangers bør se opp for, så er det umulig å ikke nevne superstjernene Jevgenij Malkin og Penguins kaptein Sidney Crosby. Roy og Hans-Kristian trekker allikevel frem et par andre navn som kan bidra til å gjøre dette vanskelig for Rangers. 

Roy – Jeg vil også fremheve Patric Hörnqvist. Mange norske Rangers-fans kommer i løpet av noen dager til å få samme forhold til Hörnqvist som jeg har til musikken til Robyn: Hat i sin reneste form. Han kommer til å gjøre livet ordentlig surt for Henrik Lundqvist. Likevel er Malkin den eneste som har potensial til å gjøre denne kampserien interessant, tror jeg. Når han bestemmer seg for å være bestemann på isen, er han som regel det. Selv om Sidney Crosby spiller i samme lag.

Hans-Kristian – Marc-Andre Fleury har hatt en strålende sesong i mål og fortsetter han sånn i sluttspillet kan han gjøre det vanskelig for Rangers. Pass også på for Brandon Sutter som har virkelig spilt seg opp mot slutten av grunnserien og scoret noen meget viktige mål.

Hva tror dere resultatet blir mellom Rangers og Penguins?

Hans-Kristian – Jeg tror Fleury stjeler en seier og håper Crosby/Malkin ordner en til. Så jeg tipper 6 kamper og 4-2 til Rangers.

Roy – 4-0 i kamper. Kanskje 4-1. I favør Rangers, selvsagt.

Dere tror begge Rangers går videre. Hvor langt kan de nå?

Hans-Kristian – Rangers går langt. Har tippet de til Stanley Cup finalen i år.

Roy – Enten ut i andre runde eller til topps i Stanley Cup.

Foto: Brad Penner
Foto: Brad Penner

Marius Løvig Husby (@sportsjourn) har vært Rangers supporter siden Brian Leetch herjinger i 1991-92 sesongen. Han trekker frem Kevin Hayes og Cam Talbot når han beskriver årets sesong for Rangers.

Starttrøbbel med litt nye spillere hovedsaklig på 3 og 4 rekka. Fant stabilitet etter hvert med Hayes som et skup. Også har NYR vist de har en 2. keeper som sikkert blir 1. keeper i en annen klubb om ikke så lenge. Talbot har vært langt langt bedre enn man kunne forvente.

Kevin Hayes nevnes igjen når Marius skal plukke ut spiller(e) Penguins bør se opp for. 

Nash har en fantastisk sesong og kan score fra alle mulige vinkler. Hayes kan fort gå under radaren når det drar seg til og avgjøres de jevne kampene.

Marius Husby
Foto: Privat, Marius Løvig Husby

Marius mener Penguins er en tøff motstander, og trekker frem superstjernen Sidney Crosby som spilleren Rangers må vie ekstra oppmerksomhet. 

Generelt en tøff motstander som ofte går ut av startblokka i hundre. Selv om de i år er de ikke i nærheten av hva de har vist de siste årene. Man må alltid frykte Crosby. Produsere selv på dårlige dager. 

Men Husby påpeker samtidig at Rangers bør være obs på Chris Kunitz. 

Som alltid, heads up når Kunitz er på banen. Rullegardinen kan gå ned på Kunitz om Pittsburgh havner bakpå.

Og skal vi tro Marius, vil det bli høyaktuelt. Han tror nemlig Rangers slår Penguins på 6 kamper.

Hvor langt kan Rangers nå i årets sluttspill?

Hele veien.

 

Messier Stanley Cup 1994
Mark Messier løfter Stanley Cup troféet i 1994

 

Avslutningsvis spurte vi gutta hva de mener om sesongen til landsmann Mats Zuccarello og hvem de tror kan løfte det legendariske Stanley Cup Trofét i juni.

Roy 

Om Zucca – Zuccarello startet under pari, preget av den lange og knallharde suksess-sesongen i fjor. Det tok tid før han fikk ristet den av seg. Etter hvert kom han i siget og nå er han ordentlig god igjen. Jeg er helt enig med Barry Trotz i at han er den mest undervurderte spilleren i NHL. I mine øyne er han en av de fire beste spillerne i laget, sammen med Rick Nash, Ryan McDonagh og Henrik Lundqvist. Zuccarello kan potensielt bli en avgjørende brikke for Rangers i sluttspillet, men vi vet jo at dommerne dessverre foretrekker en ishockey av typen «New Jersey Devils på slutten av 90-tallet» når det blir sluttspill, så det kan fort bli tøffere for Mats i sluttspillet enn i grunnserien.

Om Stanley Cup – Det er ingen lag i sluttspillet som ikke kan vinne Stanley Cup. Selv Pittsburgh kan vinne, selv om det er like usannsynlig som en kontrovers-fri Top Gear-episode. Så det føles litt meningsløst å tippe en vinner, ettersom det i prosent kanskje er 10-15 prosent sjanse for å treffe. 

Hvis jeg må velge ett lag å satse penger på, velger jeg Rangers. Det laget har vært NHLs beste siden desember, det har NHLs beste trener i Alain Vigneault og det har mest dybde og størst fart. Jeg tror New York Rangers møter Washington Capitals i neste runde, og jeg tror at vinneren av den duellen ender opp som vinner av hele sluttspillet.

Hans Kristian 

Om Zucca – Kanskje et lite steg ned fra forrige sesong, men han er en viktig del av laget. Både på og utenfor isen etter hva jeg har sett og lest. 15 mål, 34 assist og +17 er solid! Håper og tror han får et godt sluttspill og det er viktig for NHL-interessen i Norge. 

Om Stanley Cup – Min favoritt er St. Louis Blues. Jeg tror de endelig skal klare gå hele veien, selv om de har hatt noen fryktelig dårlige sluttspill de siste årene og bare vunnet 4 av de 16 siste sluttspill-kampene. De er meget gode defensivt og sterke offensivt med Tarasenko, Schwartz, Steen, Oshie, Backes, Lehtera, Stastny. Eneste jeg er litt skeptisk til er vel målvaktene.

Blues vinner Stanley Cup og Tarasenko vinner Conn Smythe Trophy.

Marius

Om Zucca – Starter sløvt og spiller seg opp når det drar seg til. Må holde seg unna utvisninger. Best når han Må,  så han avgjør vel i Stanley cup tipper jeg. Typisk han å være på rett plass når ting skal avgjøres. 

Om Stanley Cup – NYR. Hjerte prater. 

Men må alltid se opp for Chicago. Og så har jeg på følelsen Minnesota kan overraske. God keeper, men New York vinner. 

Foto: MSG Photos
Foto: MSG Photos

Så da er det bare å spenne seg fast. I natt starter vårens vakreste eventyr og Rangers vil, skal vi tro dagens panel, spille en av hovedrollene.

Vi takker Roy, Hans-Kristian og Marius for at de tok seg tid til å stille opp i denne artikkelen og ønsker de lykke til med sluttspillet!